19 листопада 2004 р.

КУЧМА "ПОСТАВИВ ХРЕСТ" НА НАДІЯХ ОПОЗИЦІЇ

Президент Леонід Кучма має намір у суботу, 20 листопада, виступити зі зверненням до українського народу з приводу другого туру виборів президента.

Про це Кучма сказав журналістам.

За його словами, він не збирався звертатися перед другим туром до виборців, оскільки вважав, що під час першого туру президентських виборів в Україні був досягнутий "в основному спокій по великому рахунку, і вибори пройшли у нормальній обстановці".

Він висловив жаль, що йому не вдалося зустрітися з двома кандидатами на пост президента України – Віктором Януковичем і Віктором Ющенком, як він пропонував, оскільки одна сторона не відгукнулась: "Жаль. Я вважаю, що це зроблено не в інтересах України".

Однак, сказав президент, заклики, які лунають з боку опозиції, змусили його ще раз звернутися до виборців. "З огляду на ці заклики (опозиції) я, напевно, завтра звернуся (до народу України) і свою думку висловлю обов'язково", - сказав Кучма.

Відповідаючи на запитання журналістів, як він ставиться до великої кількості розвішаних повсюдно жовтогарячих стрічок (символіка кампанії Ющенка), Кучма сказав, що в самих жовтогарячих стрічках немає нічого такого, при цьому він додав, що його колір не жовтогарячий - він поважає інші кольори, і колір України теж не жовтогарячий.

"Мені важливо, щоб цей колір ближче до виборів не перетворився небагато в трохи інший", - сказав Кучма.

В той же час Кучма заявив, що не має наміру підписувати Закон "Про особливості застосування Закону "Про вибори Президента України" при повторному голосуванні 21 листопада 2004 року" (щодо заборони голосувати за відкріпними посвідченнями).

Він зазначив, що жодна стаття закону, ухваленого вчора народними депутатами, про заборону використання відкріпних талонів під час президентських виборів не відповідає Конституції України.

За словами Кучми, "до виборів залишилось нічого, і я переконаний, що такого прикладу вносити за такий термін зміни немає ніде у світі". Як сказав президент, ці зміни не можна виконати, "навіть часу немає, якби хтось раптом цього захотів".

Кучма підкреслив, що положення цього закону "відкидають процес участі у виборах президента України мільйонів людей".

За його словами, відповідно до слів голови ЦВК Сергія Ківалова, відкріпні талони "уже отримали мільйони виборців (за даними ЦВК, для другого туру виготовлено 1,5 млн. відкріпних посвідчень)". "Тому - хрест на цих змінах", - сказав президент.

На думку Кучми, є всі можливості у межах чинного законодавства з урахуванням того, що ЦВК дозволила дільничним комісіям вносити зміни у списки виборів у день голосування. "Сьогодні немає проблем, а вносити додаткове загострення у цей процес (виборчий процес), вибачте, не по-християнськи", зауважив він.

Кучма розцінив прийняття змін до закону про вибори президента як провокацію з боку опозиції: "Я це вважаю звичайною провокацією з боку опозиції, щоб була можливість збурити людей".

Нагадаємо, що в четвер Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким заборонено голосування у другому турі за відкріпними талонами. Таке рішення було ухвалено з метою запобігти фальсифікації виборів.

Знайшов тут