19 листопада 2004 р.

21 листопада на Майдані Незалежності стартує Всенародний підрахунок голосів

Народні депутати Володимир Філенко та Юрій Луценко повідомили на сьогоднішній прес-конференції, що ввечері 21-22 листопада на столичному Майдані Незалежності відбуватиметься Всенародний підрахунок голосів.

На центральній площі Києва буде встановлено 27 наметів, відповідно до кількості українських регіонів. В кожен намет будуть привозити протоколи ДВК з "мокрими" печатками з відповідного регіону. На Хрещатику буде встановлено велику сцену з екраном, на якому постійно з’являтимуться нові результати паралельного підрахунку голосів. На сцені виступатимуть українські музичні гурти та співаки.

Володимир Філенко пояснив, що найпершими будуть відомі результати екзит-полів, потім – до 24:00 – результати паралельного підрахунку голосів (ППГ), передані по телефону, а згодом з’являться протоколи з "мокрими" печатками, які підтвердять дані ППГ. Появу перших результатів - з Київської області - він прогнозує вже на 21:00. З найвіддаленіших кутків України протоколи надійдуть протягом максимум півтори доби. "В Україні немає такої географічної точки, крім острова Тузла, звідки інформація могла би йти до Києва більше двох діб", - вважає Юрій Луценко.

Акція на Майдані Незалежності триватиме до офіційного оголошення результатів виборів ЦВК. На думку Луценка, зараз ведеться боротьба "не між кандидатами Ющенком і Януковичем, а між фактичною перемогою Ющенка і планом фальсифікації результатів виборів". "Тотальність системи фальсифікацій, які застосовуються зараз, наштовхує на підозри, що влада спробує оголосити Віктора Януковича переможцем виборів зранку в понеділок, навіть не рахуючи голосів і не чекаючи результатів від ЦВК, - вважає він. – Цим і продиктована потреба у Всенародному підрахунку голосів". Депутат зазначив, що "вже сьогодні, до виборів, якимось чином голова штабу Януковича Сергій Тігіпко почав рахувати голоси".

"Одразу офіційно заявляю: не буде жодних переворотів, жодних захоплень, протистояння з правоохоронцями, - попередив Луценко. – Наша мета – оголосити результати виборів у центрі столиці". На його думку, "силового варіанту" виборів не буде: влада "сама буде змушена визнати свою поразку".

Відповідаючи на питання про те, як команда Ющенка захистить результати виборів від фальсифікацій та погромів дільниць, Володимир Філенко нагадав про створення добровільних народних дружин. Вони охоронятимуть дільничні комісії протягом дня, а ввечері супроводжуватимуть протоколи та бюлетені по дорозі до ТВК.

Щодо можливих заборон на проведення масової акції в ніч виборів, Юрій Луценко наголосив на тому, що народний депутат має конституційне право зустрітися зі своїми виборцями в будь-який час і в будь-якому місці. "Ввечері в неділю я зустрічатимуся з виборцями. Ніякий Омельченко чи Міленін не зможуть мені перешкодити", - підкреслив він.

Знайшов тут