10 листопада 2004 р.

РЕЗУЛЬТАТИ СТАНУТЬ ВІДОМІ В СЕРЕДУ. ТІЛЬКИ КІВАЛОВ ЗНАЄ, ХТО ПЕРЕМІГ

Центрвиборчком оголосив перерву у засіданні до 12 години дня середи - останнього дня, коли згідно законодавству ЦВК має оголосити результати першого туру виборів.

Виборчком засідав до першої години ночі, розглянувши 46 питань з порядку денного. Питання про оголошення результатів виборів є 51.

Комісія майже годину розглядала питання про 100-ий Кіровоградський округ, вирішивши достроково припинити повноваження членів цієї териториальної комісії за порушення закону про вибори.

Ківалов оголосив перерву, зауваживши, що ЦВК працює 6 годин без перерви. Він відмовився оголосити результати першого туру виборів.

Член ЦВК Андрій Магера в коментарі журналістам сказав, що членам ЦВК не відомі результати виборів. Результати виборів відомі тільки Ківалову, сказав він, висловивши нерозуміння, звідки така таємничість.

Він не став коментувати результати, що з'явилися на деяких сайтах, але зазначив, що зважаючи на особливості підрахунку голосів, а власне те, що останніми рахувалися округи, де переміг Ющенко, у лідера "Нашої України" є всі шанси перемогти у першому турі навіть без врахування результатів по 100-му кіровоградському округу.

Довірена особа Віктора Ющенка в ЦВК Микола Катеринчук висловив спродівання, що ЦВК все ж оголосить переможця першого туру в середу до 12 ночі.

«Але в будь якому разі я думаю, що це рішення буде досить проблематичним, зважаючи на ті правові рішення, які приймало ЦВК у вівторок«, заявив він журналістам.

Нашоукраїнець Петро Порошенко, який був пристутній на засіданні комісії, звинуватив владу у затягуванні оголошення результатів виборів на користь Януковича.

"Та інформація, яка висить сьогодні на сайті ЦВК, використовується насправді як агітация. Влада нечесно чіпляється за крісло, брутально нехтуючі волевиявленням не сотень тисяч, а мильйонів громадян", заявив Порошенко.

"Це яскравий приклад, як влада унезалежнилась від свого народу", додав він.

За словами Порошенка, "навіть малій дитині зрозуміло, що переможцем першого туру став Ющенко, водночас ЦВК має суттєві труднощі зі встановленням результату".

Порошенко заначив, що деякі присутні в зали депутати від більшості тиснуть на представників ЦВК.

З а його словами, "клопоти представників влади, які тут у залі чи через телефонне право намагаються тиснути на ЦВК, мають бути инші - як законним шляхом, із збереженням спокою в державі передати владу новій владі".

У свою чергу депутат від більшості Нестор Шуфрич, коментуючи хід засідання, заявив, що ЦВК "зробила все, щоб оголосити результати виборів у вівторок, але цьому завадили депутати з "Нашої України".

Українська правда