30 жовтня 2004 р.

Ваші права при затриманні, арешті, особистому огляді, обшуці та виїмці

1.Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз'яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника (частина четверта статті 29 Конституції України).
2.Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом сімдесят двох годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою (частина третя статті 29 Конституції України).
3.Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду (частина друга статті 29 Конституції України).
4.Про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено родичів заарештованого чи затриманого (частина шоста статті 29 Конституції України).
5.Ніхто не зобов'язаний доводити свою не винуватість у вчиненні злочину (частина друга статті 62 Конституції України).
6.Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (частина перша статті 63 Конституції України).
7.Працівники міліції мають право безперешкодно входити у будь-який час доби на земельні ділянки, в жилі та інші приміщення громадян у разі переслідування злочинця або припинення злочину, що загрожує життю мешканців, а також при стихійному лихові та інших надзвичайних обставинах (підпункт "б" пункту 15 статті 11 Закону України "Про міліцію").
8.Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більше як три години, крім виняткових випадків (частина перша статті 263 КпАП України).
9.Строк адміністративного затримання обчислюється з моменту доставлення порушника для складання протоколу (частина перша статті 263 КпАП України).
10.Особистий огляд може провадитись уповноваженою на те особою однієї статті з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі (частина друга статті 264 КпАП України).
11.Протокол про адміністративне затримання підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. (стаття 261 КпАП України).
12. Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання (частина третя статті 256 КпАП України).
13. Обшук житла чи іншого володіння особи, за винятком невідкладних випадків, проводиться лише за вмотивованою постановою судді (частина п'ята статті 177 КПК України).
14.Примусова виїмка із житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді (частина четверта статті 178 КПК України).
15.Обшуки і виїмки, крім невідкладних випадків, повинні провадитись удень (частина п'ята статті 180 КПК України).
16.Обшук і виїмка провадиться в присутності двох понятих і особи, яка займає дане приміщення, а при відсутності її – представника житлово-експлуатаційної організації або місцевої Ради народних депутатів (частина перша статті 181 КПК України).
17.Обшук особи проводиться за вмотивованою постановою слідчого з санкції прокурора чи його заступника, крім виняткових випадків (частина друга статті 184 КПК України).
18.Виїмка у особи предметів і документів провадиться за вмотивованою постановою слідчого, крім виняткових випадків (частина друга статті 184 КПК України).
19.Особи, які беруть участь у виконанні обшуку особи чи виїмки у неї предметів і документів, повинні бути однієї статі з особою, яку обшукують чи у якої провадиться виїмка (частина четверта статті 184 КПК України).
20. Другий примірник протоколу обшуку або виїмки вручається особі, у якої проведено обшук або виїмку (частина перша статті 189 КПК України).

Намагайтеся завжди мати при собі телефон та ім'я адвоката, телефон юридичної консультації або правозахисної організації.

Знайшов тут