28 жовтня 2004 р.

СІМ ЖУРНАЛІСТІВ "1+1" ЗВІЛЬНИЛИСЬ НА ЗНАК ПРОТЕСТУ ПРОТИ ЦЕНЗУРИ

Сім журналістів "Телевізійної служби новин" каналу "1+1" звільнилися на знак протесту проти цензури.

З каналу пішли журналісти Наталка Фіцич, Юлія Бориско, Віктор Заболоцький, Ігор Скляревський, Федір Сидорук, Галина Бецько, Мар'яна Воронович.

Свій вчинок журналісти пояснили у відкритому листі:

"Відсьогодні випуски ТСН на каналі 1+1 не будуть готувати 7 журналістів. Ми відмовляємось брати участь в інформаційній війні. Цю війну влада розв’язала проти власного народу, намагаючись перемогти на президентських виборах шляхом залякування та сили.

Ми звільнилися з 1+1 після цілої серії тривалих, але невдалих переговорів з керівництвом ТСН. Це сталось після того, як провалились всі спроби відмовитись від політики темників та цензури.

Ми визнаємо, що за нинішніх умов не можемо професійно виконувати свої обов’язки – подавати суспільству правдиву інформацію. Наше телевізійне ремесло остаточно перетворилось в обслуговування інтересів тих, кому 1+1 віддано власниками у політичне використання.

Це рішення давалось нам не легко. Але ми щиро сподіваємось, що наші колеги по ТСН зрозуміють. В такий буремний для України час стандарти чесності в українській журналістиці мають всі шанси перемогти або назавжди програти.

Це заява є першим та останнім публічним поясненням нашого вибору. Дедалі цей документ коментувати не буде жоден з нас".

Свій лист журналісти закінчують словами: "Заява є своєю власною ініціативою та до діяльності журналістської профспілки цей крок жодним чином не пов'язаний".

Знайшов тут