1 грудня 2004 р.

Відставка Януковича

Після дня поразок опозиція отримала перемогу. Верховна Рада висловила недовіру уряду Віктора Януковича, наслідком якої є відставка.

Незважаючи на те, що зранку в Раді ще не було кворуму, о 12:30 їй вдалося затвердити 234-ма голосами нову постанову "Про стабілізацію ситуації в Україні та запобігання антиконституційним діям і сепаратистським проявам". Сьомий – восьмий пункт її звучить так:

"Скасувати рішення ВРУ від 16 березня 2004 року про схвалення програми діяльності Кабміну "Послідовність. Ефективність. Відповідальність". Відповідно до ст.87 та ч.4 ст.115 Конституції України висловити недовіру Кабінету Міністрів України, наслідкам якої є відставка КМУ.

Запропонувати президенту України за участю голови ВРУ невідкладно на період до вступу на пост новообраного президента України сформувати персональний склад Кабміну – уряду народної довіри, з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп у Верховній Раді".

Таким чином, президент Кучма не зможе ветувати цю постанову, бо згідно зі статтею 115 Конституції України, "прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабміну має наслідком відставку Кабінету Міністрів".

Тепер він з Верховною Радою має сформувати уряд народної довіри, який, ймовірно, очолить Володимир Литвин. Слід відзначити, у середу і вівторок він зробив усе, щоб Рада ухвалила ту постанову, яка б задовольнила опозицію і народ.

А з іншого боку, щоб вона була підтримана частиною більшовиків. Для цього йому спочатку довелося запрошувати депутатів до залу, а потім ставити постанову в таємному режимі голосування.

Хто переміг від цього, покаже час. Хто програв, сьогодні показала розпачлива фраза есдека Нестора Шуфрича про пацюків, які тікають з одного корабля на інший.

"В Україні пливуть два кораблі, які мають свої команди, і пацюки перепливають із одного корабля на іншій. Але я хочу сказати, що пацюки не стануть на кораблях і матросами", - вибухнув гнівом Шуфрич.

Опозицію постанова задовольнила в головному – відставка Януковича. Окрім неї, як відомо, опозиція вимагала ще відставки генпрокурора Геннадія Васильєва та губернаторів-сепаратистів. Але їх поки що помилували. Губернаторів лише попередили, а Васильєв навіть не отримав і догани.

За його відставку проголосувало лише 202 голоси з 226 необхідних, а пункт про те, щоб визнати незадовільною роботу ГПУ "із забезпечення законності в діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб" підтримало лише 220.

Повністю текст постанови виглядає так:

Перший пункт, підтриманий 232 голосами:

Визнати, що в Україні відсутні соціальні, економічні та політичні передумови для зміни державного устрою. Сепаратистські прояви мають штучний характер і зумовлені прагненням конкретних осіб та політичних сил задовольнити свої неправомірні корпоративні та політичні інтереси.

Другий пункт, підтриманий 234 голосами:

Рішуче засудити будь-які рішення органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, принаймні, після 21 листопада 2004 року, що суперечать Конституції та законам України, прояви сепаратизму з боку окремих державних діячів, керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також інших осіб, сприяння у будь-якій спосіб таким проявам з боку громадян іноземних держав, що створюють загрозу суверенітету та територіальної цілісності держави.

Засудити дії керівників місцевих органів влади та рішення органів місцевого самоврядування, що ставлять під загрозу державний суверенітет та територіальну цілісність України, звернути їх увагу на необхідність утриматися від таких дій та рішень у подальшому і привести прийняті рішення у відповідність із Конституцією та законами України.

Третім пунктом, підтриманим 227 голосами, наказується:

Генеральній прокуратурі невідкладно дати правову оцінку, прийнятим після 21 листопада рішенням органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також діям їх посадових осіб та вжити заходів прокурорського реагування з метою приведення зазначених рішень у відповідність із законодавством України.

Рекомендувати президенту України з урахуванням правової оцінки ГПУ вирішити питання щодо притягнення до відповідальності зазначених посадових осіб.

Четвертим пунктом, підтриманим 228 голосами постановляється:

Генпоркуратурі та СБУ невідкладно дати правову оцінку діянням окремих осіб, що спрямовані на порушення територіальної цілісності України і за наявності правових підстав вирішити питання про притягнення їх до відповідальності.

Звернутися до ГПУ з пропозицією невідкладно вжити передбачені законодавством заходи для приведення актів, що прийняті місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування і ставлять під загрозу державний суверенітет та територіальну цілісність України і у 7-денний строк поінформувати Верховну Раду про вжиті заходи.

П'ятим пунктом, підтриманим 236 голосами пропонується президенту України як гаранту державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина невідкладно вжити необхідні несилові конституційні заходи, що спрямовані на стабілізацію ситуації в державі.

Шостим пунктом 234 депутати доручили голові Верховної Ради делегувати народних депутатів України (за згодою) як повноважних представників ВРУ у відповідні адміністративно-територіальніодиниці для безпосереднього роз'яснення рішень ВРУ та внесення пропозицій щодо подальших невідкладних дій з метою стабілізації ситуації в державі.

Сьомий – восьмий пункт, підтримані 229 голосами:

"Скасувати рішення ВРУ від 16 березня 2004 року про схвалення програми діяльності Кабміну "Послідовність. Ефективність. Відповідальність". Відповідно до ст.87 та ч.4 ст.115 Конституції України висловити недовіру Кабінету Міністрів України, наслідкам якої є відставка КМУ.

Запропонувати президенту України за участю голови ВРУ невідкладно на період до вступу на пост новообраного президента України сформувати персональний склад Кбміну – уряду народної довіри, з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп у Верховної Ради".

Постанова негайно оприлюднюється головою Верховної Ради Володимиром Литвином і набуває чинності з моменту прийняття. Рішення підтримали 234 депутати.

Знайшов тут