16 листопада 2004 р.

П"ять здивувань, або історії з Полтавщини.

Лубни – тихе містечко на Полтавщині. Районий центр. Населення - біля 50 тисяч. Місту більше тисячі років. Засновано в 988 році хрещення Русі.

На мою думку, Полтава та область за настроєм є комуністичними. Таке враження в мене склалося ще в 1998 році, коли мене занесло до села Оржиця – такий районий центр поряд з Лубнами – і я побачив, що на районній Раді висить червоний прапор. Взагалі, червоні прапори можна було побачити і в інших селах, містах і містечках Полтавщини. Я вважаю, що появу символіки Радянського союзу можна пояснити досить просто: тотальна неплатоспроможність населення через відсутність роботи. І все ще пам’ятають (а хто не пам’ятає – тому розповідають, як казки) про колишні часи, коли була робота, відносний добробут, і, звичайно, ковбаса за 2.20, - як не засумувати за Радянським Союзом? В центрі міста Лубни стоїть пам’ятник Леніну, власне, як і в більшості інших міст в нашій державі. Тобто всі ознаки комуністичного міста.

Пам’ятаю, коли мешканці Лубнів святкували тисячоліття свого міста в 1988 році. Малий був, але дещо пам’ятаю. Грошей було витрачено дуже багато, побудовано пам’ятники – цілих два. Місто привели до ладу до дня святкування. І це був останій раз коли місто приводили в порядок. Пройшло 16 років. Міська влада вперто вивішувала червоні прапори на всі свята, навіть найнезначніші, ніби намагаючись таки чином зробити вигляд, що переміни останніх десятиліть до них не відносяться – може, таким чином ковбаса подешевшає?

Здивування перше – влада не популярна.

Пам’ятаючи все це, я в п’ятницю перед поїздкой до Лубен вирішив поцікавитись, як проголосували Лубенці. Уявіть моє здивування, коли замість тотальної більшості голосів відданих за Петра Миколайовича я побачив такі результати по 150 ТВО (Центр: місто Лубни ТВО включає: місто Лубни, Лубенський, Оржицький, Семенівський, Хорольський райони). Ющенко 41.61%, Мороз – 23.90, Янукович – 20.38, Симоненко – 5.92. Це якось не в’язалось зі спогадами давніх часів. Була радість і гордість за Лубенців. За те, що вони змогли зробити правильний вибір. Необхідно ще додати, що при населені майже в 50 тисяч в місті телефоні номери мають 4 цифри, тобто десять тисяч номерів у кращому випадку. Лише нещодавно почали з’являтися п’ятизначні. По телевізору показують стандартний набір з трьох каналів - Перший національний, 1+1 та місцевий канал, який перетрансльвує все що хоче. І СТБ, і ТЕТ, і Лтава. І тут такий результат. Результати голосування можна назвати перша, але не останьою доброю новиною на цих вихідних з Лубен.

Здивування друге – пенсії це передвиборчий хабар.

Дуже добру традицію мешканців України можна звести до формулювання, що родичі зустрічаються при якихось надзвичайних подіях – добрих чи поганих – але просто так ніхто не приїде. Тобто їхав я на збір родичів і сусідів, і розраховув на можливість поспілкуватись з пенсіонерами міста Лубен. Те що я почув було вкрай цікаве.

У місцевих жителів дуже цікава точка зору на те, що відбувається навкруги. Це одне з тих міст, де був виданий передвиборчий хабар розміром 10-20 гривень в якості добавки до пенсії. Люди ходять по базару і без жартів кажуть, що ціни піднялись, та їм це зовсім не до вподоби, кажуть, краще б не піднімали пенсії. Цитую мою бабусю: «Хай він їх забере назад». А ще її цікавить: «Чому забрали доплати дідуся за ордени?». Справа в тому, що вона отримувала доплату до пенсії десь у розмірі 60 гривень. Це здається зрозуміли і з листопада зробили нову доплату, але рівно половину.

Ще одна цікава думка від подружньої пари пенсіонерів. «Я отримую 284 гривні, моя дружина отримає 284 гривні. Нам приносять п’ятсот гривень на місяць, але при нинішніх цінах вони уходять дуже швидко. Але», ось тут найголовніша думка, «мене цікавить, що робити тим, хто молодий і ще не отримує пенсії, так як тут він не може нічого заробити? Виходить, що ціни підвищили, а про тих хто не працює, бо не має де, забули».

«Якби мені сказали, що запрацювали заводи, то я би повірив, що є кошти на підвищення пенсій. Але я ж бачу, що нові купюри надрукували. І ціни виросли» - слова ще одного з сусідів. Нові купюри це не аргумент, не можу не погодитись, але прості люди бачачи ситуацію, роблять свої висновки.

Здивування трете – інформація є, було б бажання знати правду.

Тут же в Лубнах я знайшов цікавий матеріал. Один з креативів «Тому що»: «Веселі яйця - Повні штани”, за мотивами подій в Івано-Франківську. Листівка А3 формата. В вихідних даних стоїть «Кольоровий додаток до газети Вечірні вісті, наклад 500000 шт». Вечірні вісті ніхто не читає. То відповідь на питання „як з’явилась ця листівка” вже мабуть отримати не вдасться. Повно агітації за Януковича, є за Ющенка, за Мороза, за Симоненка і за Вітренко.

Здивування четверте – штаб Ющенка працює.

Субота, дев’ятнадцята година. В штабі Ющенка горить світло, і люди працюють. На деревах в центрі міста примотані помаранчеві стрічки. Бачив людей з помаранчевими стрічками на одязі. І що головне, люди знають до чого, як то кажуть, тут стрічка.

Здивування п’яте - газета «Сільські вісті» - не пов’язано з Лубнами.

Загальним хітом міста Лубен стала газета «Сільські вісті». Тут доведеться зацитувати «Обком», що було зрозуміло про що йде мова.

12 листопада на «Обкомі» з’явилась стаття «Газета социалистов «Сільські вісті» стала работать на Януковича». Цитую: «Сегодняшний номер «оппозиционной» газеты, поддерживавшей в первом туре выборов лидера Соцпартии Александра Мороза, практически полностью посвящен агитации за премьер-кандидата Виктора Януковича».

Коли я побачив в Лубнах «Сільські вісті», то, звісно, мені захотілося знайти той самий номер за 12 листопада, про який я читав, але його якраз і не було. Бо сьогодні було сам 12 листопада, поки надрукують, поки доїде. Цей номер попав мені в руки лише 13-го, в суботу.

Все вірно, є такий випуск. Я його тримав в руках, зробив фотографії, які обов’язково опублікую. «Обком» лише не вказав головного. Не написав про те, як «Сільські вісті» обдурили (тут можно використати інше слівце, але хай читач здогадається сам) двічі несправедливо засудженого проффесора прємьєр-міністра Януковича, або його штаб, той що в кінотеатрі «Зоряний»

Перейду до подробиць. В суботу, 13 листопада 2004 року поштарка принесла газету «Сільські вісті» від 12 листопада. Два аркуші з чотирьох дійсно віддані Януковичу. На першій сторінці томущонадійний розповідає «особисто» (в лапках, бо після автобіографії в цьому э сумніви) «За суспільство рівних можливостей!», на другій - «Я вірю у перемогу» - інтерв’ю Януковича невідомому журналісту, бо підпису того хто задавав питання немає. Наклад 999 505 екземплярів. Для порівняння привожу наклад за четвер, 11 листопада, був 629 505). Тобто бачимо „зайві” 370 тисяч екземплярів. Але тут «Обком» забуває про те, що це п’ятничний випуск, а тираж таких випусків зазвичай дещо більший. Я спеціально продивився «Сільські вісті» за весь листопад, наклад іноді відрізняєтьс, але це не суттево, тому вертаймося до справи, як саме «Сільські вісті» обдурили проффесора.

Разом з п’ятничним випуском за 12 листопада приносять «Сільські вісті» за 16 листопада (нагадаю, що події відбуваються в суботу 13 листопада). На першій сторінці - стаття «Політична угода єднання демократичних сил» - про угоду між Морозом і Ющенком щодо підтримки Ющенка у другому турі президентських виборів; «Я – за українську Україну» - звернення Бориса Олійника, цитую: «... не зайве прислухатись до президента Росії Володимира Володимировича Путіна, котрий на запитання нашого земляка стосовно двох офіційних мов відповів так: „Росія – теж багатонаціональна держава, щоправда, державна мова у нас одна – російська”.», «Політична угода і перспективи політичної реформи» - стаття від Олександра Мороза.

Далі - більше. Колонка праворуч на пешій сторінці. „П.Порошенко знає, що каже”. Розповідь Порошенка про дірку в пенсійному фонді (спричинену „чудовим” підвищенням пенсій) і про скорочення золотовалютних резервів.

Далі - ще більше. Хтось колись казав, що перші укази Ющенка не набули великого розголосу. Будь ласка! «Сільські вісті» сторінка друга – «Перші укази Президента України Віктора Ющенка» коротко і ясно – назва і суть, «Разом – до кращої долі!» - щире слово Олександра Мороза, цитую: «... Прошу всіх, кому не байдужа власна доля, доля сім’ї народу і держави, підтримати Віктора Ющенка на виборах 21 листопада. Разом до кращої долі», «Поради чесним громадянам» - цей список порад добре відомий в Інтернеті, про списки з помилками, про друзів яким треба розказати правду, про кримінальну відповідальність за фальсифікації, тощо. Йдемо далі. «Жива легенда каже: Так!» - про те, що Ліна Костенко довіряє Ющенку найдорожче, що у неї є, - своє ім’я.

І на останок другої сторінки – супер-мега-хіт - стаття з «Української правди» - Передвиборний розпродаж Криму. Знижки діють до 21 листопада. Саме те, про що розповідали в минулій «Закритій зоні» на П’ятому каналі. «У Криму йде своя операція під назвою «Пуща-Водиця», яка з місцевого діалекту перекладається як «перед смертю не надихаюсь, так хоч наїмся».

Сторінка третя. «Про остаточну Перемогу, або деякі підсумки та уроки голосування у першому турі» - про ті міфи, ті страхи, які лишилися нерозвіяними. І на останок, як цвях у труну Януковича, «Як старалися» - про місцеву владу - голів районів, що їх звільнив президент Кучма за погані результати голосування для кандидата від влади. І що такого скажите ви. Було б справді нічого, як би не наклад – вгадайте з першого разу – 4 299 505 примірників.

Тут мені знову доведеться зацитувати «Обком» - «Хотя, как показывает практика распространения предвыборной агитации, если в выходных данных указан тираж, допустим, в 1 миллион, значит, отпечатано миллионов пять. Не меньше». Далі припущення у вигляді запитання. Чи знали «Сільські вісті» скільки надрукував штаб Януковича зайвих примірників «Сільських вістей». Чи не тому видрукували значно більше? Або якщо штаб Януковича не робив зайвих «Сільських вістей», тоді куди поділись ті зайві 3 300 000 примірників? Наприклад, родичів в Харкові кажуть, що таку газету там придбати не можна. Можливо вони поїхали на Схід і Південь. Якщо в когось є інформація щодо долі цих газет, прошу повідомити.

І на останок цитую слова головного редактора Сільських вістей пана Грузіна – цитуємо за «Обкомом»: «Нас просто вынудили». Маючи на увазі розміщення агітаційних матеріалів Януковича.

Вихід двух газет одночасно це топовий хіт передвиборчої кампанії. Ось вам обіцянки від премьєра, а ось ця влада на долоні: порівняйте і оберіть.

Тому, пан Грузін, Вам від нас респект. Чи передавайте його тому, чия то була ідея. Мали б капелюхи на голові - зняли б.

"Сільські вісті" за 12 листопада
"Сільські вісті" за 16 листопада

Знайшов тут


Лубни - моє рідне місто, я там народився. В цілому я згодний з цим, єдине що я не бачив червоні прапори в місті (можливо через те, що зараз я там дуже рідко буваю). Газету "Сільські Вісті" читають багато людей, особливо в селах. Багато людей підтримують соціалістів але я можу сказати із 100% впевненістю, що всі вони проголосують за Ющенка.
P.S. Доречі Кучму в Лубнах називають конюхом.
А Я. - Бандюковичем